Oma's ap­pel­taart






Ingrediënten


175 g koude boter
2 eieren
300 g bloem
200 g witte basterdsuiker
1 mespunt zout
1 el koud water
6 appels (van 2-3 verschillende rassen)
3 el griesmeel


1 tl koek- en speculaaskruiden
100 g rozijnen
2 sneetjes wit casinobrood



Bereiden


Snijd de boter in blokjes. Splits de eieren (eiwit wordt niet gebruikt). Meng in de keukenmachine de bloem, ¾ van de basterdsuiker, de boter, de helft van de eierdooier en het zout met het koude water tot een stevig deeg. Vorm het deeg tot een dikke worst, verpak strak in plasticfolie en laat minstens 30 min. in de koelkast rusten.
Verwarm de oven voor op 175 ºC. Schil de appels, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in plakjes. Schep in een schaal de appelplakjes om met ⅔ van het griesmeel, de koekkruiden, rozijnen en de rest van de basterdsuiker.


Bestuif het werkvlak met bloem. Rol ⅔ van het deeg uit tot een lap van ca. 26 cm doorsnede. Vet de vorm in en bekleed met het deeg. Haal de korst van het brood en snijd in blokjes. Meng het brood met de griesmeel en strooi over de bodem. Doe het appelmengsel in de springvorm.
Rol het resterend deeg uit en snijd in repen. Leg de repen in een vlechtvorm op de appelvulling. Bestrijk de rand van de taart en de deegrepen met de rest van de eierdooiers. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 1 uur en 15 min. goudbruin en gaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten